סוגי ריתוכים – המדריך המלא לשיטות הריתוך הנפוצות
מהם סוגי הריתוכים הנפוצים ביותר?
הטכנולוגיה מציעה לנו היום שיטות ריתוך שונות ומגוונות כדי ליצור חום והתכה שיוכלו לחבר בין מתכות, בין אם אלה השיטות המוכרות כמו MIG ו-TIG או השיטות החדשניות יותר, כמו ריתוך סטאד או ריתוך לייזר. כדי להכיר כמה מסוגי הריתוך העיקריים, המשיכו לקרוא!
ריתוך MMA (Manual Metal Arc)
כללי: רתכת MMA היא רתכת ידנית נפוצה המשתמשת בשיטת ׳ריתוך אלקטרודה׳. הליך הריתוך משתמש בסוג האלקטרודה המתאימה במיוחד למתכת העבודה ולתנאי הסביבה.
איך זה עובד? הרתכת משתמשת באלקטרודה המצופה בחומר מילוי ובחומר הגנה מחמצן (כך שאין צורך בתוספת גז), כדי ליצור קשת חשמלית בין האלקטרודה לבין מתכת העבודה, שתחמם ותתיך את חומר הציפוי עם המתכת.
שימושים: ריתוך MMA משמש באופן נרחב בענף הבנייה ובתעשיות השונות (כמו בתעשיית הרכב), ונחשב כריתוך יעיל לתיקונים וליצירת מסגרות.
היתרונות של ריתוך MMA:
- מכשיר נייד
- עבודת ריתוך פשוטה, קלה ללמידה וגמישה
- מתאים למגוון רחב של מתכות
- עלות סבירה
- מאפשר ריתוך באתרים באוויר הפתוח
מהו הציוד הנדרש לשימוש ברתכת? השימוש ברתכת MMA דורש הצטיידות באלקטרודות, במברשת פלדה, בפטיש לסילוק סיגים, בביגוד מתאים ובציוד מגן אישי.
ריתוך MIG (Metal Inert Gas)
כללי: רתכת MIG פועלת בשיטת ה-GMAW (Gas Metal Arc Welding), ומציעה ריתוך חצי אוטומטי המשתמש בסליל מתכת במקום באלקטרודה.
איך זה עובד? רתכת MIG משתמשת בסליל מתכת רציף המוזן באמצעות אקדח ריתוך, ליצירת קשת חשמלית בין הסליל למתכת העבודה. הקשת מחממת ומתיכה את הסליל עם מתכת העבודה. תהליך זה כולל גם הזרמת גז מגן (כמו גז ארגון), להגנה מפני זיהום. השימוש ברתכת MIG דורש עבודה באתר עבודה מאוורר היטב.
שימושים: רתכת MIG מציעה מכשיר רב תכליתי ופופולרי מאוד בתעשיות רבות, כולל תעשיית הרכב, ענף הבנייה, מבנים ממתכת, וייצור ציוד ורכיבי מתכת שונים.
היתרונות של ריתוך MIG:
- קצב ריתוך מהיר מאוד
- ריתוך רציף ואיכותי ברמת דיוק וניקיון גבוהה
- ריתוך שמתאים למגוון רחב של מתכות ושל עמדות עבודה
מהו הציוד הנדרש לשימוש ברתכת?
השימוש ברתכת MIG דורש הצטיידות במיכל גז מגן שמתאים לסוג המתכת (כמו ארגון, הליום או פחמן דו חמצני), אקדח ריתוך, סלילי ריתוך מתאימים לסוג מתכת העבודה, ביגוד מתאים וציוד מגן אישי.
ריתוך TIG (Tungsten Inert Gas)
כללי: רתכת TIG מבוססת על שיטת ה-GTAW (Gas Tungsten Arc Welding), והיא דורשת מיומנות מקצועית גבוהה כמו גם סביבת עבודה מאווררת היטב.
איך זה עובד? רתכת TIG משתמשת באלקטרודת טונגסטן לא-מתכלה, ליצירת קשת הריתוך ולהזרמת גז המגן (למשל, ארגון). הקשת החשמלית מחברת בין אלקטרודת טונגסטן למתכת העבודה ויוצרת את החום הנדרש להתכה ולריתוך. במידת הצורך ניתן להוסיף בנפרד חומר מילוי.
שימושים: השליטה ברתכת TIG דורשת מיומנות מקצועית גבוהה. הריתוך מאופיין אמנם בקצב איטי יותר אבל מציע ריתוך מדויק ורב תכליתי שמתאים במיוחד לעבודות ריתוך איכותיות מסוגי חומרים שונים, כולל אלומיניום, נירוסטה, טיטניום, נחושת, ניקל וסגסוגות מתכת שונות. רתכת TIG שימושית מאוד בתעשיות הדורשות דיוק מקסימלי, כמו תעשיית החלל והתעופה, ייצור ציוד רפואי ומכשור עדין.
היתרונות של ריתוך TIG:
- איכות מעולה וגימור נקי
- עבודת ריתוך מדויקת וחלקה
- מתאים לריתוך מתכות דקות
- מאפשר שליטה מלאה על תהליך הריתוך
- כרוך במינימום התזות וזיהומים
מהו הציוד הנדרש לשימוש ברתכת?
השימוש ברתכת TIG דורש הצטיידות באלקטרודת טונגסטן, מיכל גז ארגון, אקדח ריתוך מתאים, חוטי מילוי, ביגוד מתאים וציוד מגן אישי.
ריתוך אורביטלי (Orbital Welding)
כללי: ריתוך אורביטל פועל בדרך כלל בטכנולוגיית הריתוך של TIG אבל מציע עבודת ריתוך אוטומטית שנעה במסלול מעגלי הסובב בין שני צינורות או בין שתי צורות מעגליות אחרות, כדי לחבר ביניהם. רתכת אורביטל היא די יקרה ודורשת הכשרה מיוחדת. רתכת זו פחות מתאימה לריתוך צורות מורכבות.
איך זה עובד? ריתוך אורביטלי משתמש ב׳ראש ריתוך׳ ממוחשב המסתובב מסביב לקצות שני הצינורות, תוך שהוא מזין את חומר המילוי הנדרש להתכה ולחיבור צינור אחד לשני. תהליך זה משתמש בבקרה ממוחשבת שמדייקת מאוד את עבודת הריתוך ומציעה תוצאה עקבית, איכותית וחלקה, גם בנקודות שקשה להגיע אליהן.
שימושים: הריתוך האורביטלי הממוחשב והמדויק מתאים לריתוך של צינורות בעלי קוטר קטן ולריתוך הדורש בקרה מדויקת של הזרם והטמפרטורה, והוא מציע תיעוד מלא של תהליך הריתוך.
ריתוך אורביטלי משמש לעבודות ריתוך הדורשות דיוק ואיכות, כגון מערכות סניטציה, מערכות מים נקיים, מערכות גז וכימיקלים, מערכות רפואיות, מעבדות מחקר, תעשיית הפרמצבטיקה, תעשיית הביוטכנולוגיה, תעשיית האלקטרוניקה ותעשיית החלל.
היתרונות של ריתוך אורביטלי:
- דיוק מרבי
- רמה גבוהה של עקביות
- ריתוך איכותי, היגייני ומושלם
- חזרתיות מדויקת
- השפעה מינימלית של טעויות אנוש
- הפחתת זיהומים
- חסכון בזמן
מהו הציוד הנדרש לשימוש ברתכת?
השימוש בריתוך אורביטלי דורש הצטיידות בראשי ריתוך מיוחדים, במערכות בקרה מתקדמות ובחיישני איכות וטמפרטורה.
ריתוכי סטאד (Stud Welding)
כללי: ריתוך סטאד מציע שיטת ריתוך מיוחדת המאפשרת לחבר אלמנט גלילי ממתכת כמו בורג (קרי: סטאד) למשטח ממתכת מבלי לחורר את המשטח. הסטאד יכול להיות בורג, מסמר או כל מבנה גלילי אחר ממתכת, בשלל צורות וגדלים. הרתכת עשויה להשתמש בקשת או בפריקת הקבל כדי לחבר את הסטאד במאונך כנגד משטח המתכת.
איך זה עובד? ריתוך סטאד מציע תהליך תרמי ליצירת חיבור חזק ואטום בין הסטאד למשטח. ניתן להתאים את סוג הריתוך לעובי המתכת, ולבחור בריתוך קצר (Short Cycle); ארוך (Long Cycle) או מהיר (המשתמש בפריקת הקבל (Capacitor Discharge).
שימושים: ריתוך סטאד שימושי לתעשיית הרכב, לבנייה ימית, למבנים תעשייתיים, לייצור מכלים וצנרת, לבניית רכבות ומעליות. סוג זה של ריתוך מתאים למתכות שונות, כמו פלדה, נירוסטה, אלומיניום וסגסוגות מיוחדות.
היתרונות של ריתוכי סטאד:
- התקנה מהירה מאוד ואין צורך בקדיחת חורים מראש
- ריתוך מדויק להפליא
- ריתוך חזק מבחינה מכנית
- אטימות מושלמת
- מינימום נזק למשטח המתכת
- מתאים למגוון משטחים
- עמידה בעומסים
מהו הציוד הנדרש לשימוש ברתכת?
רתכת סטאד דורשת הצטיידות באקדח ריתוך מיוחד, בברגים או במסמרים מתאימים, בביגוד מגן ובציוד מגן אישי.
ריתוך בלייזר
כללי: ריתוך בלייזר מציע שיטה מתקדמת ומדויקת יותר לריתוך מתכות.
איך זה עובד? הריתוך משתמש בקרן לייזר אנרגטית מאוד וממקד את האנרגיה לנקודה קטנטנה כדי לחמם ולהתיך את המתכת במדויק ליצירת חיבור חזק וצר. ריתוך בלייזר מתאים לסוגי מתכות שונים, כמו פלדה, נירוסטה, אלומיניום, טיטניום וסגסוגות מיוחדות. הריתוך בלייזר מצריך אזור עבודה מבודד והגנה מפני קרינת לייזר. סוגי הלייזר המשמשים לריתוך, כוללים: לייזר CO2, לייזר נוזלי, לייזר במצב מוצק ולייזר סיבי.
שימושים: ריתוך בלייזר משמש בעיקר את תעשיית האלקטרוניקה, תעשיית החלל, ייצור רפואי, ייצור אופטיקה מדויקת, וייצור רכב. בנוסף, ריתוך זה משמש ליישומים מתקדמים כמו ייצור של השתלות ותותבות ברפואה, של רכיבים מיקרו-אלקטרוניים ושל כל ייצור תעשייתי אחר הדורש דיוק. השימוש בריתוך לייזר דורש מיומנות מקצועית גבוהה עם רגישות לתנאי הסביבה והכנה מדוקדקת של המשטחים.
היתרונות של ריתוך בלייזר:
- דיוק מרבי של עד 0.1 מ״מ
- חודר לעומק של עד 50 מ״מ
- מהירות חיתוך גבוהה
- מינימום עיוותים במתכת
- ריתוך איכותי ביותר
- לא מעורב במגע פיזי
- התאמה למערכות אוטומטיות
מהו הציוד הנדרש לשימוש ברתכת?
השימוש ברתכת לייזר דורש מקור לייזר רב עוצמה, מערכת פיקוד ממוחשבת, אופטיקה מיוחדת ומערכת קירור.
לבסוף, נראה כי הטכנולוגיות ימשיכו להתפתח ולהציע לנו שיטות ריתוך חדשניות ומדליקות שיוכלו לספק פתרון מתאים לצרכים המשתנים עם הזמן, כמו שני סוגי הריתוך המתקדמים והייחודיים שזמינים כבר היום בשוק: ריתוך EBW (ריתוך קרן אלקטרונים הכרוך בהאצת אלקטרונים ליצירת התכה עוצמתית ומדויקת) או ריתוך אולטרסאונד (הכרוך ביצירת רטט קולי בתדירות גבוהה ליצירת רעידות מכניות מהירות שיגרמו לחיכוך ולהתכה).